torsdag 24 januari 2013

Långjäsning i kyl

Vanligtvis brukar jag bara låta degen jäsa en natt i kyl men denna gång bestämde jag mig att ha lite mer tålamod och det är så värt väntan. Smaken på brödet hinner utvecklas och får en mer mogen smak med fin karaktär.

Här följer receptet inga direkta konstigheter denna gång.

ca 600g Vatten (som vanligt beror det på hur dit mjöl är och vilken konsistens du helst föredrar)
500g Vetemjöl
50g Sparat rostat mjöl (det som blir kvar i ugnen efter avbak ger en god rostad ton till brödet)
150g Fint rågmjöl
20g Salt
200g Surdeg

Blanda ihop ovan stående ingredienser och låt stå ca 1 timma (Autolys). Därefter arbeta ihop degen till en elastisk och följsam det ca 15 min om du gör det förhand något kortare i maskin. Lägg degen i bunke med tätslutande lock låt stå i rumstemp ca 2 timmar tag åter ut degen och vik den lägg tillbaka och låt jäsa ca 4 timmar i rumstemp innan du ställer in den i kylen.

Dag 2

Dags att forma. Börja med att ta ut degen ur kylen och låt stå i rumstemp någon timme så den inte spricker då du ska forma. Bestäm om du vill göra ett stort bröd eller 2 mindre. Jag gjorde 2 ett runt och ett avlångt. Börja med att vika degen och dela sedan i 2 lika stora delar rundriv dem försiktigt låt stå ca 20 min och forma om till valfri form, lägg i korg och åter in i kyl till nästa dag.

Dag 3
Dags att baka av börja med att ta ut ett av bröden sätt på ugnen på 250 grader efter ca en timme är bakstenen varm nog att baka på vänd ut brödet på degspaden snitta och skjutsa in i ugnen och ånga, efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare ca 35-40 min. Gör sedan på exakt samma sätt med deg 2.


2 kommentarer:

Teresia sa...

Så vackert! Känner doften av nybakat.

Nathalie sa...

=)!!!