tisdag 1 januari 2013

Kuvertbröd

Här kommer som utlovat recepten på de kuvertbröd jag bakade till nyårsfirandet.

Det ena var ett enkelt filmjölksbröd. Gör man hela receptet behöver man antingen 1 2L form eller 2 1L formar. Nu ville jag inte göra någon limpa eftersom det skulle vara bjudbröd, så delade receptet på 4 och använde mig utav en minimuffins form som rymmer 11/2 msk. Den här minimuffinsformen blir det 12 st av av den smet jag fick över tog jag vanliga muffinsformar av mindre variant och fyllde. så av 1/4 sats blev det sammanlagt 22 små bröd. Riktigt söta om jag får säga det själv.

Recept:

5 dl Mjöl
2 dl Grahamsmjöl
3 dl Grovt Rågmjöl
2.5 dl Rågkross
1 dl Hirsfrön
1 dl Vetekli
0.5 dl Vetegroddar
1 tsk Salt
4 tsk Bikarbonat
1 L Fil
2 dl Sirap

Blanda ihop alla ovanstående ingredienser ordentligt och fyll valfri form/formar. Glöm inte att smöra formen ordentligt. Tag på valfri topping ex. solrosfrö, pumpafrön, havregryn eller pudra över med rågmöl/grahamsmjöl. Baka på 175grader. Har du stora formar tar det 1 timma och 30-40min. Bakar du i minimuffins form eller lösa pappersformar 15-20 min.


Det som är smidigt med det här brödet förutom att det inte behöver någon jästid är att man enkelt kan byta ut ingredienserna mot lite vad man själv känner. Vad man är sugen på eller vad man förstunden har hemma i form av mjöler och fröer, bara att låta fantasin flöda.De andra bröden gjorde jag av en och samma deg men varierade formen och gjorde lite fyllning till några av dem för att skapa variation. Degen jag använde till dessa bröd är väldigt tacksam att arbeta med och passa väldigt bra då man vill leka lite med formen på bröden och passar även att smaksätta på olika vis. Nu valde jag att göra en neutral deg och istället göra en fyllning.

Recept:

1 L Vatten
50g Jäst
30g Salt
30g Smör
30g Rörsocker/råsocker
1600g Vetemjöl
200g Rågmjöl (fint/grovt) spelar ingen större roll. Kan även bytas ut mot durummjöl för att få ett hel ljust bröd med lite bett.

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå ca 20 min innan du arbetar ihop till en smidig deg ca 15 min om du gör det förhand. Därefter dela degen i 3-4 mindre delar och bestäm vad du vill göra med dem. Baguetter, frallor, större matbröd osv.

Jag gjorde halva receptet och 3 olika uppslagningar/former. Varje kuvertbröd vägde jag på 50g och fick  ut 36 småbröd.
10 av dessa gjorde jag en fyllning till som jag bredde ut efter att kavlat ut varje liten 50g bit till en liten fyrkant, rullade sedan ihop och klippte så de blev små mini längder. Glömde självklar att ta ett kort enbart på dessa :(


Fyllning:
50g Smör
4 vitlöksklyftor i marinad
5-6 soltorkade tomater i olja som jag
klippte i mindre bitar
salt och peppar
oregano
Hälften av de som sedan återstod gjorde jag små "napolion" hatar av och toppade med ost oregano och fling salt. Napolion haten gör man genom att kavla ut 3 flärpar som man sedan viker upp på kullen som blir kvar i mittenDe återstående delade jag så jag fick 2 delar och rullade ut båda ca 10cm mjölade och lade som ett + och gjorde en slags snodd/fläta som jag därefter rullade ihop till en boll ser lite ut som ett nystan.
3 kommentarer:

Teresia sa...

Vilka söta bröd det blev!

karin - trattoria sa...

Vilka fantastiskt fina bröd!

Nathalie sa...

Tack, snälla ni:)!!