måndag 14 januari 2013

Citronbröd

För några dagar sedan upptäckte jag att jag hade lite jäst kvar sedan jag gjorde mina kuvertbröd till nyår. Bakar sällan bröd på jäst, men tyckte det vore synd att kasta den så bestämde mig för att göra ett bröd med Poolish.
Poolish är en fördeg som blandas minst 8-10 timmar innan man gör huvuddegen och fungerar som degens motor. Poolish är en mer snabb startad surdeg kan man nästan säga. Den görs på mjöl och vatten precis som en surdeg men man tillsätter en liten liten mängd jäst och låter detta sedan stå tills det börjar bubbla och lukta lite syrligt. Jag tycker det faktiskt luktar väldigt gott.
En deg gjord med poolish passar väldigt bra till baguetter och då man vill ha lite luftigare bröd. Det får en väldigt seg krispig skorpa och blir som sagt väldigt luftigt och fint i inkromet. Utmärkt att ha till mat där man inte vill bli allt för mät av brödet.

Citronbröd:


Poolish:

300g Vatten
250g Dinkelmjöl (använd det mjöl du känner för, förstunden)
2g Jäst

Rör ihop de tre ingredienserna så konsistensen blir ungefär som en pannkakssmet, ganska lös. Därför kan det behöva tillsättas mer vatten eller mjöl beror lite på vilken mjölsort osv. Jag lät detta sedan stå i rumstemp över natten och tills jag kom hem från jobbet så blev ca 16 timmar. Då bubblade den jätte fint och doftade riktigt friskt och syrligt.

Dag2

Poolish
300g Dinkelmjöl
50g Polentagryn
ca 100g Vatten
Citroncest från 1 citron
15g Salt

Blanda ihop alla ingredienser (vatten mängden får man även här ha koll på) låt stå ca 20 min. Arbeta sedan ihop till en lätt och smidig deg. Lägg i en bunke med tätslutande lock och låt jäsa ca 1 timme tag ut och tryck till degen låt åter jäsa 1 timme tag sedan och forma degen till 1 stor eller 2 mindre bröd låt jäsa ca 1 - 2 timmar baka sedan av i ugn på 250 ånga sänk efter 10 min till 200 grader och baka ca 35 - 40 min ytterligare.

Blev ett riktigt luftigt bröd med ett nästan smältande inkrom riktigt gott. Citronen gav en fin karaktär och skulle passa ypperligt till lite finare middag eller varför inte lyxa till det och göra en riktigt fin och god räksmörgås. Inte direkt ett frukost bröd även om det oxå funkade;)2 kommentarer:

Andy sa...

Ser verkligen fantastiskt ut. Tack för en mycket trevlig och inspirerande sida för en sån "antibakare" som mig. Har faktiskt testat att sätta egen surdegskultur med häpnansväckande resultat. Det här med Poolish verkar jätteintressant. Något jag definitivt kommer att prova vid tillfälle. Hade varit nice med en bild på det uppskurna brödet så man ser hur det blir inuti också. Tack för bra blogg. Ha en skön kväll. Hälsn. Andy / EnHerransMat

Nathalie sa...

tack, mmm ja vet jag är lite dålig på att ta kort på inkromet glömmer alltid det, men ska försöka bli bättre på det:)