onsdag 30 januari 2013

Biskvier

Varit lite tyst här några dagar, men det beror inte på att jag legat på lat sidan snarare tvärt om, har sedan i måndags fixat och planerat inför min fina lilla mammas 50-årsfest som här till helgen, och tog åt mig att fixa "tårta" "dessert" till detta:) Har haft lite olika idéer och har tillsist fått fram lite av varje, fått fundera om lite på slutet då jag insåg att tiden inte riktigt räcker till + att det ska gå frakta på buss, spårvagn och tåg utan för mycket strul..det sista fin liret får inte heller ta för lång tid då jag bara har några timmar på lördag förmiddag på mig att fixa i ordning allt. Här bjuder jag på ett litet smak prov av en av sakerna jag gjort nämligen mocka biskvier.

Bottnar:
300g Mandelmassa
150g Socker
Äggvita

Blanda först ihop mandelmassa och socker därefter späd med lite äggvita i taget tills du får spritsbar konsistens var försiktig med äggvitan så du inte tar för mycket åt gången.
Spritsa ut på plåt i önskad storlek baka av på 190 grader ca 9-10 min

Smörkräm på italiensk maräg:
till 50-60 minibiskvier (gör större satts om du gör större bottnar)

50g Vatten
125g Socker
70g äggvita
8g Vaniljpulver
100g Choklad (jag använde en choklad med mockasmak)
200g Rumstempererat smör (viktigt att det är riktigt mjukt så tag gärna ut det dagen innan)

Börja koka upp vatten och socker till 116 grader. När teperaturen börjar närma sig vi ca 112 grader börja vispa äggvitorna till ett vit hårt skum. Till sätt sedan sockerlagen under fortsatt vispning och vispa till den svalnat ca 10 min. Därefter tillsätt vaniljpulvret och därefter smöret lite åtgången nu kommer det se ut som om det går åt skogen men fortsätt bara att vispa efter ett tag börjar det bli slätt vispa tills du får en helt slät och fluffig kräm då är det dags att tillsätta chokladen som man smält. Chokladen kan man utesluta eller tillsätta något annat ex kokos, sylt eller någon sorts curd. Beroende på vilken smak du vill ha på dina biskvier.

Stryk upp dina bottnar med krämen och ställ i kyl några timmar innan doppning. Det godaste är självklart att doppa i riktig choklad men för att få det fin måste man temperera chokladen så jag gjorde en liten fuskis i brist på tid jag tog mörk blockchoklad. Blev ett godkänt resultat hade självklart blivit godare och snyggare med riktig choklad så det är att rekommendera.











4 kommentarer:

Teresia sa...

De ser fantastiskt fina ut! Själv jag lite svårt för smörkräm, men moccasmak låter inte dumt. Man skulle kanske kunna blanda lite starkt kaffe i smörkrämen också. Har du testat det?

Magdalena sa...

Va söta marängerna blev! =) och biskvierna också såklart.

Nathalie sa...

Det går absolut att göra. Jag är heller inte storm förtjust i smörkräm men vet att min mamma gillar biskvier och min syster så därav valet + att det är en rolig kaka/bit att göra:) roliga moment rakt igenom :)

Nathalie sa...

Kommer mer om marängerna i ett annat inlägg:)