onsdag 12 december 2012

Vörtbröd 2012

Skrev i ett tidigare inlägg om att jag reducerat ner svagdricka och porter, ca 2,5 dl av varje som jag kokade ner till ca 1/3. Nu har jag gjort min första omgång vörtbröd och kan säga att jag blev mer än nöjd, blev galet bra.

Här följer mitt recept:

600-700g Vatten (beror på vilken konsistens du önskar, jag valde att ha en ganska lös deg.)
500g Mjöl
250g Stenmalet Rågmjöl
90g Ned reducerad svagdricka och porter
20g Oraffinerat havssalt
50g Honung
200g Ny aktivsurdeg (som precis börjat bubbla den är då väldigt mild i smaken)


Kryddblandningen:
1tsk Ny stöt kardemumma
2tsk Mald ingefära
1tsk Ny stöt Anis
2tsk Pommerans
4tsk Kanel
2tsk kryddnejlika

50g Russin
50g Tranbär

Börja med att blötlägga russin och tranbär minst 5-6 timmar men gör inget om de står över natten.


Blanda ihop alla ingredienser ovan utom russin och tranbär låt stå ca 1 timma (autolys) jobba sedan ihop degen till en smidig deg. Därefter blanda in russin och tranbär. Lägg i en burk med tätslutande lock och låt stå i ca 2 timmar sedan tag ut och forma till 1 stort bröd eller 2 mindre. Jag gjorde 2 mindre bröd. Jag lade dem i var sina jäskorgar och stoppade dem i var sina burkar med tätslutande lock och lät dem stå ute i ca 6 timmar innan jag satte in dem i kylen och där fick det enna stå i ca 10 timmar och det andra i ca 15 timmar.

Jag snittade och skjutsade in bröden på 250grader ångade sänkte efter ca 10-15 min till 200 grader och efter ca 30-35 min tog jag ut vackra bröd med ljuvlig doft. Båda blev riktigt fina.


Riktigt fint, saftigt inkråm och underbar aromatisk doft

Servera med Julskinka lite god senap och rödbetssallad, men gör sig även bra med en skiva mild ost. Detta bröd har definitivt en given plats på årets Julbord.


3 kommentarer:

Teresia sa...

Så fina de blev :D Jag laddar för att ta tag i min surdeg och min flytande vört till helgen.

Nathalie sa...

Ja jag är verkligen hel nöjd:) trodde inte helt att det skulle få den där riktiga vört smaken då jag ju inte hade köpe vört, (har ju att tillgå på jobbet) men detta blev grymt knappt att jag vågar prova igen...haha

Nathalie sa...

och hoppas du får till ett par riktigt bra vört bröd den hära gången!!! Heja, heja!!:)