lördag 15 december 2012

Julgodisbak

Har på börjat årets julgodisbak:)
Så här långt har det blivit Apelsin/honungs Marschmallows, Kokosfudge och en variant av wienernogat. Har även fixt till två tryfflar en saffran och en med peppar/chili glögg. Tanken är att det ska bli lite praliner.

Marshmallows egentligen trodde jag att jag inte var något fän av dessa små luftiga skumgrejer men en kollega på jobbet hade med sig provsmak på några hon gjort själv och de var inte alls som de som finns att köpa i affären. Dels hade hon smak satt dem med turkisk peppar och konsistensen var mer kompakt gav lite motstånd innan de slank ned, det gillade jag, därför bad jag om receptet för blev genast sugen på att testa på att göra det själv.

GrundRecept: Marshmallows
2,5 msk Gelantin pulver
1dl Vatten

3.5 dl Strösocker
2,5 dl Ljus sirap
1 krm Salt
0.5 dl Vatten

1 msk Neutral olja typ solros.
2 dl Florsocker


  1. Blanda gelantinpulver med 1 dl vatten
  2. Blanda socker, sirap, salt och 0.5 dl vatten i en kastrull, låt smälta på låg värme tills sockret löst sig, höj sedan värmen och koka till 130 grader utan att röra.
  3. Börja försiktigt vispa med elvisp i gelantinblandningen samtidigt som du häller i sockerblandningen i en lagom tunn stråle. Höj hastigheten och vispa till tjock och vit smet ca 5-8 min.
  4. Tillsätt valfri smak ex. lakris pulver, vanilj pulver, mint osv.
  5. Pensla en långpanna ca 30x40 med olja och bred snabbt ut smeten.
  6. Låt stå till nästa dag, dela och rulla i florsocker.

Jag hade inte tillräckligt med sirap hemma så ersatte ca 0.5 dl med Honung och bytte ut hälften av vattnet i socker blandningen med koncentrerad apelsinjuice(kunde nog byt ut hela mängden)

Min variant av wienernogat:

Börja med att salt rosta mandlar.
Häll 1 dl Vatten och 1 msk salt i en stekpanna
När det börjar koka lägg i 200-250g Mandlar och låt vattnet koka bort rör lite under tiden tar inte lång stund ca 5-6 min sen är det klart.
Lägg mandlarna på husållspapper och låt torka ordentligt.

Själva choklad smeten:

250g Nougat
150g Mörk choklad (funkar säker med ljus oxå, men kan bli lite för söt tror jag)

Smält ihop antingen över vatten bad eller i micron

Hacka sedan mandeln jag tog ca 120g mandel och 70g Russin
Blanda ihop och tag en mindre form och bred ut smeten och låt stelna skär sedan i mindre bitar.

Idén med att salt rosta mandlarna fick jag från bloggen Made by Mary som förövrigt är en riktigt fin blogg med mycket goda och bra tips och idéer. Väl värd ett besök eller två:)
















Mjölkchokladsfudge med Cocos:

3 dl Grädde
3 dl Socker
1 dl Sirap
50g Smör
2 msk Honung
100g Mjölkchoklad
Cocos efter tycke och smak, jag tog ca 2 dl

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka upp och låt koka till 120 grader, rör då ned smör och honung och låt sedan koka ytterligare 2 min. Finhacka chokladen. Tag kastrullen från värmen och rör ned chokladen till fudgen blir slät. Därefter blanda i Cocosen.
Häll smeten i en bakplåtsklädd form som är ca 20x25. Strö över Cocos och låt svalna helt inan den skärs i bitar.

3 kommentarer:

Teresia sa...

Så mycket goda saker! Laddar för knäck och rockyroad hemma.

Nathalie sa...

Tack!! Knäck är aldrig fel, ett måste till jul tycker jag:) Har faktiskt inte gjort egen rockyroad men är riktigt gott:) Hur har det gått med vört bakandet sedan?? Sj gjorde jen ny sats i helgen men blev lite dumt då vi skulle ha kalas och stressa en deg blir aldrig lyckat men men den är glömd och en ny är på g...:)

Teresia sa...

Julvörten ligger på is. Laddade surdegen med lite ny kraft igårkväll, så i bästa fall blir det en deg satt till kvällen :) Rockyroad är syndigt gott, nu jagar jag bara minimarshmallows...får nog nöja mig med stora som klipps i bitar. Knäcken blir enligt egen tradition polkaknäck. Ersätter mandel med krossade polkagrisar och lite pepparmintessens.