onsdag 26 december 2012

Bröd med smak av Pomerans

En riktig äventyrare:) Ja innan jul satte jag en deg flera degar i och för sig men speciellt en av dem levde sitt egna liv kan man säga. Hade haft lite dålig jäsning på sista degen och var lite orolig för att den här inte heller skulle komma igång ordentligt. Jag gjorde iaf lite små säkerhets åtgärder för att jäsningen skulle få bästa möjliga start. Tog lite mer än ljummet vatten runt 40 grader inte varmare för då blir det motsatt effekt och över 50 grader dör den.

ca 0,6l Vatten (här är det som vanligt lite beroende på vilken konsistens du vill ha på din deg)
500g Mjöl
250g Stenmalet rågmjöl
150g Surdeg
20g Honung
20g Salt
8g Pomerans

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå ca 1 timma arbeta sedan ihop till en smidig deg. Degen fick sedan stå ca 3 timmar  där efter delade jag degen i 2 lika delar formade och stoppade i korgar, dessa fick sedan stå ute i tätslutande bunkar ett par timmar ca 5 och när jag kom upp och på tidiga morgonen för att ge mig av till jobbet hade jag tänkt att jag skulle förflytta dem in i kylen, men döm om min förvåning när jag upptäckte att de hade börjat ta sig lite väl långt över kanten. fick helt enkelt göra en liten snabb operation forma om och därefter in i kylen för att hoppas att de skulle bli någorlunda ok tills jag kom hem från jobbet.
Väl hemma igen ca 10 timmar senare satte jag efter att ha tittat till degen på ugnen när ugnen kommit upp i temperatur och stenplattorna varma nog tog jag ut första degen ur kylen, välte ut mjölade och snittade in i ugnen ångade, efter 10 min sänkte jag ugnen från 250 grader till 200 grader och gräddade i ytterligare 40 min.

Jag gjorde en mycket enkel snittning då jag kände att degen var på gränsen till att bli överjäst.
Den andra degen gjorde jag exakt samma med.
Skorpan blev lite seg mjuk och inkråmet blev riktigt saftigt ganska fin porigt, med en mild smak av pomerans.
 

1 kommentar:

Teresia sa...

Snyggt! Pomerans är aldrig fel :)