torsdag 20 december 2012

Biscotti & Snökaka

Ledig dag = bakdag ja det var vad min måndag innehöll blev både lite kakor, vört bröd och choklad praliner:) vörtbrödet har jag skrivit om tidigare, gjorde en exakt lika dan sats då jag tyckte det blev grymt gott, så varför experimentera med något som var perfekt. Pralinerna kommer i ett senare inlägg.
Här följer nu de två kakorna jag gjorde. 
Jag började med att göra Mandelbiscotti med karedemumma. Härligt knapriga och är ljuvligt goda tillsammans med en kopp het te, men heller inte dumt att smula ner i frukost filen/yoghurten. 

100g Smör
200g Muscovadosocker (jag hade mörkt men tror det skulle vara riktigt gott med ljust)
125g Ägg
100g Rostad Mandel (Jag hackade den grovt men ej ett måste)
300g Mjöl
4g Bakpulver
2-3g Ny mortlad Kardemumma

Börja med att rosta mandel, jag rostar mandel för det ger en mycket godare smak än när den är rå. Låt sedan svalna medan du väger upp och arbetar ihop övriga ingredienser till en halv klibbig deg. När alla ingredienser är bra blandade ha i mandeln och arbeta snabbt in dem.
Väg upp 200g bitar och rulla ut lika långa som plåten, om man vill penslar man med smältsmör och strör över socker det hoppade jag över. 
Baka dem i 175grader ca 15-20 min tag ut låt svalan lite gran innan man skär dem i sneda bitar och sedan rostar dem i 175grader tills de får fin färg och känns hårda.Snökakor gjorde jag redan föra året men fan ett annan recept på dem på Grönaskafferiet som för övrigt är en riktigt fin och inspirerande blogg. Hon kallar dem Christmas Crinkles. 
150g Mörk Choklad
75g Smör
2 Ägg
1 dl Rörsocker
2 tsk Vaniljsocker
4 dl Vetemjöl
3 msk Kakao
en knapp tsk Bakpulver
2 krm Salt

Florsocker och Kokos till att rulla kakorna i

Börja med att smälta choklad och smör på svag värme i en Kastrull.
Vispa ägg,socker och vaniljsocker poröst och luftigt med elvisp ett par minuter.
Rör ner chokladen i äggvispet, vänd i de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Låt svalna och kyl den så blir den lättare att rulla. Rulla ca 35- 40 bollar välj om du vill ha florsocker eller kokos att rulla dem i jag gjorde ca hälften av varje.
Baka av dem ca 10 min i 175 grader.


Servera med ett glas mjölk och njut.
 

Inga kommentarer: