fredag 7 december 2012

Äntligen igång!!

Svagdricka och Porter nedreducerat
till ca 1/3 av ursprungsmängden
Nu har jag äntligen så smått börjat med julbaket haft lite dåligt med inspiration i veckan, varit mycket jag velat göra men inte orkat, men igår gjorde jag en omgång knäckebröd med Sesamfrön toppat med havsalt och idag har jag satt ytterligare en knäckedeg som jag kryddat med lite blandade julkryddor.
Igår reducerade jag även ner svagdricka och porter som jag ska anväda till mitt vörtbrödsbak som jag tänkt försöka mig på i helgen:)

Här följer receptet till Sesamknäcket:

180g Grahamsmjöl
200g Vetemjöl
10g Salt
70g Sesamfrön
150g Surdeg
200-250g Vatten (pröva dig fram beror lite på hur mycket mjölet suger och konsistensen på din surdeg)

Blanda ihop alla ovannämnda ingredienser låt stå ca 1 timma arbeta sedan ihop till en relativt smidig deg då det är mycket graham i blir den inte helt smidig.
Låt stå ute 2-3 timmar innan den ställs i kyl till nästa dag.

Dag2. Tag ut degen slå upp degen på  mjölat bakbordet dela degen i 6-8 mindre bitar forma dem runda och låt vila minst 30 min innan utkavling.
Till ut kavligen använde jag grhamsmjöl. Nagga eller använd Kruskavel. Jag kavalde till runda tunna kakor och gjorde ett hål i mitten. Lägg på plåt strö lite flingsalt över dem och grädda i ugnen 175 grader i 15-20 min.


 

1 kommentar:

Teresia sa...

Härligt! Hade själv ett misslyckat premiärbak med flytande vört. Testade att bara använda surdeg...föreställ dig två degklumpar med gräddad yta. Nästa försök får bli med jäst. Doften var dock inget fel på :)