torsdag 22 november 2012

Tårtkalas

I helgen som var var jag och Kristian hemma i Tidaholm för att fira min pappa och min kära lill systeryster. Lillsys fyller 18 först nu till helgen men har ingen möjlighet att åka hem då, men 18 fyller man bara en gång och självklart ville jag göra tårta till hennes dag (även om det blev en vecka tidigt). Syrran hade önskemål om en choklad tårta och choklad är ju min favorit så självklart blev det något med choklad, men har även länge velat prova att göra en morotskaka i flera lager så bestämde mig för att göra två tårtor.

Till chokladtårtan gjorde jag en mastig chokladbotten efter ett recept från Nybakat men gjorde bara halva receptet och med lite små ändringar. Använde en tårtring med 20cm i diameter


100g Smör
120g Rörsocker
70g Honung
2 Ägg
150g Mjölk
150g Mjöl
30g Kakao
100g Mörkchoklad av din favorit
10g Vaniljsocker (men använd hellre vaniljpulver tag då hälften)
7g Bakpulver
1 tsk Ny stöt Kardemumma
1 Nypa salt

En god beskrivning på hur kakan ska köras finner ni på Magdalenas blogg Nybakat.

Kakan körs med fördel 1-2 dagar innan, kakan blir bara godare.
Dagen innan jag lade ihop tårtan gjorde jag en choklad ganache, och en vaniljpannacotta.

Chokladganachen:
300g Mörk choklad (välj din favorit)
300g Grädde
50g Honung
1 Klick Smör

Dela chokladen i mindre bitar
koka uppgrädde och honungen och slå över chokladen
Rör, blanda tills du får enslät smet tag i en klick smör och fortsätt rör.
Plasta och ställ undan till nästa dag.

Vanilj pannacottan

5dl Grädde
2-3msk Socker
1/2 Vaniljstång
2 1/2 Gelantin blad
Koka upp grädde, socker, vaniljstång (dela och skrapa ur fröerna), låt sjuda i ca 5 min, tag upp vaniljstången blanda i gelantin bladen. och fyll i en form (ca 20 i diameter) lika som bottnarna. La den sedan i frys till nästa dag.

Längst i botten använde jag min päronsylt, sedan ett lager tårtbotten, ganache vaniljpannacottan. Vispade sedan ca 5 dl grädde som jag tog och blandade med ca hälften av den chokladganashen som fanns kvar. Brede ett ca 2 cm tjockt lager på vaniljpannancottan sedan sista tårtbottnen. Sedan klädde jag in hela tårtan i chokladgrädden som fanns kvar.

Morotskakan tag ditt favorit recept, jag tycker det är viktigt att man har en kaka som är bra kryddad det är lite A och O gärna använda både Kanel, ingefära och kryddnejlika,även en liten nypa Muskot nött ger en smak förhöjning.

Gasyren:
100g Rumsvarmt Smör
350g Philadelphiaost
100g Vit Choklad
1/2dl Grädde
1tsk Vaniljpulver
6-8dl Florsocker
citroncest
Apelsincest

Rör smör och philadelphiaosten krämigt
Rör i florsocker tills du får en fin konsistenes
Smält chokladen
Blanda i grädden lite pö om pö under vispning
Tag i vaniljpulvret
Vänd i chokladen
Sist tag i citron och apelsincest

Min glasyr blev lite lös och jag var lite het på gröten, skulle låtit den stå någon timme så hade jag fått en mycket snyggare tårta men smaken var kanon.

3 kommentarer:

Isabelle sa...

hur goda som helst!!

Magdalena sa...

Åh, chokladtårtan låter jättegod!Den hade jag gärna velat smaka på =) Hm.. har aldrig gjort philadelphiaglasyr med vit choklad i, det låter gott!

Nathalie sa...

oj såg att jag glömt skriva med florsocker i receptet men nu är det tillagt.

Vad bra sys!!
Magdalena: Vet inte om jag kände någon jätteskillnad men lite lyxigare kändes det:)