lördag 10 november 2012

lapp efter lapp!

Ja jag är expert på att klottra ner mina recept speciellt brödrecept på små lappar de ligger och dräller lite varstans och ja oftast är det inga problem jag renskriver dem alltid här på bloggen någon dag eller två senare, men ibland händer det som inte får hända och lapparna är putsväck. Har haft lite mycket i veckan och det har samlats sig några bak på hög som jag inte fört in på bloggen ännu och nu idag när jag tänkte vara duktig och fixa det som kommit efter ja då är recepten till mina senaste skapelser borta. Jag har vänt ut och in på hela köket och ja över allt i lägenheten faktiskt utan resultat..:(. Väldigt synd, men vet som tur är vad jag hade i dem så får bli nästa experiment att återskapa och göra dem än bättre..:)

Här följer iaf några bilder på två bröd som jag fick till relativt bra, det ena var smakmässigt riktigt fint, med rostade pumpa, lin och sesam frön samt äpplen som jag stekt i lite smör, honung och farinsocker det kan jag starkt rekommendera, blev en höjdare, dock var jag lite snål med äpplena, vågade inte riktigt visste ju inte hur det skulle passa med lite sötade äpplen i bröd. Det var otroligt gott så snåla inte om ni provar (för bara för jag inte har ett recept så kan man ju ta sitt egna favoritrecept (gärna med surdeg) och smaksätta på detta vis.


Det andra brödet var ett väldigt milt surdegsbröd på 75% vetemjöl och 25% stenmalet rågmjöl. Milt surdegsbröd får du genom att vara lite på din vakt när du matat din surdeg, efter ca två timmar om du har en frisk och kry surdeg börjar den komma igång och är aktiv så den går att baka på, men har inte hunnit bli särskilt sur. Genom denna metod kan man styra smaken på sitt bröd vilket jag tycker är lite kul att experimentera med. Detta är bra att ha i tankarna om man skulle försöka sig på söta degar med surdeg som jäsnings medel.  En vetebulle vill du ju inte ha sur smak på utan du vill få ut saftigheten som man vinner om man bakar på surdeg.
Inga kommentarer: