söndag 25 november 2012

Fänkål/Honungs Bröd

Igår var jag och Kristian inbjudna till spelkväll med lite knytis man fick ta med sig något valfritt ätbart. Inte så svårt att gissa vad jag tyckte vi skulle ta med, just precis bröd ganska själv skrivet. Bestämde mig för att göra ett Fänkålsbröd med en ton av honung.
Fänkål/Honungs Bröd

500g Vetemjöl
250g Rågmjöl
180g Surdeg
70g Honung
20g Oraffinerat grovt Havssalt 
ca 35-40st Ny mortlade Fänkålsfrön
ca 600g Vatten (beror på vilken konsistens du vill ha på degen)Blandade ihop allt utom surdegen och lät det stå i ca 3 timmar innan jag blandade i surdegen och arbetade ihop degen till smidig konsistens. Lät den stå i en tätslutande bunke ca 1 timma innan jag delade degen i två bitar och formade till två runda bröd och stoppade i korg. Ställde dem i var sina bunkar med tätslutande lock och lät stå ute i ca5 timmar innan jag flyttade in i kyl. 10 timmar senare tog jag ut den ena bunken efter någon timma satte jag på ugnen och när stenarna fått bra temp. Vände jag ut brödet snittade och skjutsade in det i ugnen på 250 grader och ångade sänkte till 200 grader och bakade ytterligare ca 35 min. När brödet var klart och ugnen åter uppe i temp tog jag ut den andra och bakade av det på samma vis. 


Fick två kanon fina bröd med mjukt, saftigt inkrom och en skorpa som var härligt seg men ändå med ett krisp. Tonen av honung gjorde sig perfekt tillsammans med fänkålen.

2 kommentarer:

Teresia sa...

Men hallå där! Du snodde mitt blogginlägg :D I helgen gräddade jag också bröd med honung och fänkål :D:D Så roligt att vi tänkte lika. Jag får raskt skriva ihop mitt inlägg så att vi kan jämföra recept!

Nathalie sa...

haha, va lustigt:)!!! Ja det får du göra!! Får jag pröva dit sedan för jag gillar verkligen bröd med fänkål, blir så himla mumsigt:)