torsdag 15 november 2012

Fänkål

Fänkål passar verkligen utmärkt att ha i bröd, nog min favorit bland de lite mer traditionella brödkryddorna. När jag i vevkan gjorde en ny omgång knäckebröd kryddade jag degen just med denna krydda och det blev toppklass.. Så våga prova även om du tror dig inte gilla fänkål. Köp hel fänkål och mortla vid användning, då får du bäst smak, gäller alla kryddor köp dem hela och krossa dem vid behov. Trodde fram till för några årsen att morteln var ett onödigt verktyg men så fel man kan ha.

Här kommer mitt recept på fänkålsknäcke:

180g Vetemjöl
80g Grahamsmjöl
20g Vetegroddar
50g Krossad råg
10g Salt
1/2 tsk fänkål
ca 200g vatten

Rör ihop ska vara som en ganska fast gröt, låt sedan stå i ca 1 timma, därefter jobbar du ihop till en följsam deg låt stå i rumstemp ca 2-3 timmar så du ser att jäsningen kommit igång stoppa den sedan i kyl till nästa dag.

Dag2
Tag fram degen hur kylen och lägg upp den på ett mjölat underlag, dela degen i 6 bitar forma till små runde bollar, låt stå ca 15-20 min innan du kavlar ut dem till tunna runda plattor.
Det sista kavlar du med en kruskavel. Lägg på plåt (jag fick plats med 2 runda på varje plåt) mjöla lite försiktigt med grahamsmjöl. Baka av i ugnen på 200 grader ca 15 min


 

1 kommentar:

Teresia sa...

Det låter riktigt gott! Jag får testa lite kryddor nästa gång.