tisdag 20 november 2012

En ny omgång päronmarmelad/sylt

Gjorde en ny omgång päronmarmelad i förra veckan, som jag skulle ha till en av tårtorna som jag bestämt att göra till Syrrans 18-årskalas som jag var hemma i Tidaholm och firade i helgen som var. Blev lite små ändringar från förra gången päronkompott.
Sist hade jag plockat päron uppe i Varv, denna gång fick det bli päron från affären men hittade jättegoda ekologiska päron på ica som hade riktigt fin smak.

5 Ekologiska medelstora päron
knappt 1/2 dl vatten
11/2 dl Råsocker
1/2 Vaniljstång

Skala och kärna ur päronen och dela i mindre bitar. Lägg i en kastrull slå på vattnet sockret dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Koka sedan kraftigt i ca 35-40 minuter tills det börjat tjockan och bli syltigt/marmeladigt.
Slå upp på väl rengjord burk/burkar.
Denna gång efter de små justeringarna blev jag riktigt nöjd med konsistensen, smaken var som sist super.

2 kommentarer:

Teresia sa...

Låter grymt gott! Har aldrig testat att göra sylt eller kompott på päron. Får nog lov att kika vad ICA kan ha i lådorna.

Nathalie sa...

Den är inte alls dum, passar både att ha tillsammans med bröd och god ost, men kan säga att med en kula vaniljglass så har man en riktigt fin efterrätt:) Lite förvirrande att jag skriver sylt, marmelad och kompott men har lite svårt att sätta vart gränserna går vad skillnaderna egentligen är kompott om man inte kokar det så länge och konsistensen är lös, men sylt och marmelad där är jag som ett frågetecken:)