lördag 3 november 2012

Äpplebröd med rostade dinkelflingor

För en tid sen gjorde jag ett äpplebröd med rostade havregryn som blev grymt gott. Nu hade jag fått lite mer äpplen av en kompis och tänkte att jag ville göra ett liknande bröd igen, men jag bytte ut de rostade havregrynen mot rostade dinkelflingor.

Jag gjorde i princip på samma sätt som föregående gång, men kan säga att jag blev lite besviken smaken av dinkelflingorna blev inte alls lika framstående som med havregryn, det blev en mycket mildare smak. Absolut inget fel men jag hade förväntat mig lite mer.

Här följer receptet:

0,55-0.6 l vatten (beror på mjöl och vilken konsistens du föredrar)
600g Mjöl
100g Råg
100g Rostade dikelflingor
150g Surdeg
50g Honung
20g Salt

3 små äpplen som du grov river strax innan du viker in dem i degen.

Blanda ihop alla ingredienser utom äpplen och låt stå ca 1 timma, därefter arbetar du ihop degen tills du har en smidig deg. Grov riv äpplena och vik in dessa försiktigt i degen. Lägg sedan degen i en bunke med tät slutande lock och låt stå ute i rumstemp ca 2 timmar. Här kan du välja om du vill forma brödet redan nu eller ställa det i kyl och forma nästa dag. Det beror på när du vill baka dit bröd dag2 eller dag3. Jag valde att baka av mitt redan dag2 (vilket man väljer är hur lång mognad man vill ha, ju längre jästid ju mer smaker utvecklas. Det viktiga innan du ställer ditt formade bröd i kyl är att se att jäsningen är igång, i kylen stannar den upp.

Dag2. Tag ut din deg ur kylen än och kläm lite för att se hur det jäst behöver det stå ute en stund eller är det klart att baka direkt? Om det känns klart ställ det åter i kyl starta ugnen 250grader och vänta en timma sedan skjutsar du in brödet ångar och efter ca 10 min sänker du ugnen till 200 grader och bakar det ytterligare 40-45 min.


Om det inte känns helt färdig jäst kan man låta det stå ute medan ugnen blir varm.

2 kommentarer:

Små smulor är också bröd sa...

Åh vad mycket spännande brödrecept! Och jag gillar dina brödbilder, vilka vackra bröd. Hur gör man dem så vackra?

Nathalie sa...

Tack, vad glad jag blir..:) Snittning på ett bröd är A och O det som behövs är en bra snitt kniv, säker hand man får inte tveka.. det är lättast att snitta bröd som är kyl jästa de är lite hårda på ytan och man får inte snåla med mjölet ovan på:)