onsdag 24 oktober 2012

Pralin, pralin!!

Bjöd som jag skrev i tidigare inlägg på lite egengjorda Praliner i helgen. Gjorde 3 olika varianter. Egengjorda Praliner slår Aladin och Paradis askarna, som snart fuller var  hem nu till Jul med hästlängder. Göra egna praliner tänker ni kanske det måste vara svårt och krångligt, men det är det inte alls jag lovar, så har du inte provat så är det definitivt dags nu!!

För att göra en pralin behöver du först göra en tryffel, det är det mjuka och lite krämiga innanmätet innanför det hårda skalet av choklad.

Den första tryffeln jag gjorde var en på vitchoklad.

100g Vit choklad (av valfri sort)
0.5dl Grädde
1.5 tsk Honung (en inte allt för smakrik)
1 Klick Smör
Kardemumma (efter tycke och smak)
05dl Frysta Blåbär

Börja med att hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
Koka sedan upp grädden och honungen och slå sedan över chokladen.
Blanda och rör tills du får en slät och följsam smet. Kan behöva värma lite försiktigt så all choklad verkligen smälter ha sedan i en liten klick smör rör tills den försvinner.
Tag sedan och krydda med kardemumma och ha i blåbären rör lite försiktigt. Låt detta sedan stå i rumstemp till nästa dag.

Den andra tryffeln gjorde jag på mörkchoklad.

200g Choklad
1 dl Grädde
3tsk Honung
1 msk Smör
4 st Stjärnanis
en skvätt whiskey.
Havssalt (strö några korn ovan tryffeln när du fyllt i dem i skalet)

Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
Koka upp grädden honung och stjärnanisen, ställ den sedan åt sidan och låt det dra i 30 min koka sedan åter upp sila bort stjärnanisen och slå det sedan över chokladen.
Blanda noga och se till att chokladen är helt smält tag sedan och blanda i smöret och slå i en skvätt mild whiskey. Låt stå i rumstemp till nästa dag. viktigt att man plastar ordentligt. Lägg glapacke direkt på tryfflen så det ej kan bildas kondens.

Den tredje gjorde jag på hälften mörk och hälften ljus choklad.

100g Mörk choklad
100g Ljus Choklad
1 dl Grädde
3 tsk Honung
1 msk Smör
Baliys efter tycke och smak :)

Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
Koka upp grädden och honungen och slå det sedan över chokladen och blanda väl. Lägg i smöret och rör tills den smält in i chokladen och smaksätt sedan med Bailys.
Plasta och ställ i rumstemp till nästa dag.

Dag 2.

Bestämde mig för att göra lite provisoriska pralinskal har inga formar som man kan ljuta skal i men det går minst lika bra att pensla insidan av ex små aluminium formar (typ ischoklad form.) När man penslat ca 8-10 st ställ dem i frysen någon minut. Att jag gör det är för att inte behöva temperera chokladen. Självklart är det det bästa att temperera men jag har ingen termometer. Skillnaden är att man inte får en riktigt lika hårt skal och inte den optimala glansen men jag tycker resultatet är klart godkänt. Har man små silikon formar använd dem då får du en helt ok glans.

När jag gjort vad jag tror jag behövde i antal skal tog jag fram mina tryfflar, de hade satt sig lite så micrade dem några sekunder rörde dem släta och sedan tog jag en spritspåse och fyllde mina skal.

Därefter lockade jag dem med choklad, kapslar in tryffeln.

Sedan är det bara att äta och njuta.
Inga kommentarer: