söndag 21 oktober 2012

Päronkompott

Fick med mig ett gäng Päron sist jag var hemma i Tidaholm, jag och mamma var upp till Varv en sväng   och päron fanns det i rikliga mängder och stora och fina var de. Enda kruxet var att få tag i dem, då det satt högt upp i ett åldrigt gammalt träd och inte gjorde det saken bättre att det blåste ganska rejält denna eftermiddag, men jag upp på pallstegen med mamma som fick hålla i och jag balanserade mig runt trädet och fick tillsist ihop ett gäng..

De var riktigt goda att äta just precis som de var, men jag gillar inte när päron blir mogna jag vill ha dem hårda och fasta, så nu efter någon vecka i mitt kök började de bli lite för mogna för min smak. Alltså dags att hitta på något skojigt med dem jag hade kvar. I somras var jag på litet Kalas, där vi blev bjudna på scones, ost och marmelad, den ena marmeladen/sylten var egen kokt av just päron och den var himmelskt god. Kunde äta den med sked och hade jag fått lite vaniljglass till ja då hade det varit fulländat...

Självklart måste jag prova detta, sagt och gjort jag började exprimentera, hittade nämligen inget recept så gjorde allt på en höft, så nästa gång har jag lite ändringar att fixa med, men gott blev det absolut.

Här följer mitt recept:

7-8 Päron (halv stora)
1/2 dl Vatten (hade kunnat uteslutas då päronen var riktigt saftiga)
1 dl Socker (nästa gång ska jag öka mängden till 2dl)
1/2 Halv vaniljsång


Skala och Kärna ur Päronen och dag bort eventuella små hårda knölar som kan finnas i päronens fruktkött. Dela i mindre bitar.  Stoppa sedan alla ingredienser i en kastrull. Vaniljstången delar du och skrapar ur fröerna. Koka sedan allt till önskad konsistens ca 35-40 min. Fiska upp vaniljstången och slå sedan upp i väl rengjorda och upp värmda burkar.

Det blev riktigt gott men lite vattnigt, så nästa gång tänker jag utesluta vattnet och öka sockret lite för att få lite mer struktur. Nu blev det lite mer som kompott definitivt inget fel i det, det är tycke och smak som avgör.

Servera tillsammans med Philadelphiaost på ett gott bröd och jag lovar att du inte kommer bli besviken.
Inga kommentarer: