torsdag 18 oktober 2012

knäckebräck

Ja mera knäckebröd har det blivit..:) Kan inte sluta knapra blivit mer eller mindre beroende, men tänker att det inte kan vara så farligt!!

Här följer 2 nya varianter:
100-150g vatten (känn dig fram till en bra konsistens, inte för lös då blir det svart att kavla riktigt tunt)
25g Hampamjöl
150g Vetemjöl
60g Solrosfrön
10g Salt
100g Surdeg

Blanda ihop alla ingredienser låt stå ca 1 timma (autolys) arbeta sedan ihop till en deg med önskad konsistens låt sedan stå i rumstemp ca 2 timmar och sedan in i kyl.

Dag 2:
Tag ut degen ur kylen låt stå ca 30- 60min så den blir följsam ( få inte börja jäsa för mycket.) kavla sedan ut till önskad tjocklek jag kavlar väldigt tunt så de blir riktigt knapriga och goda efter att de är klara. Mjöla under till så degen ej fastnar i bakbordet och i kaveln.

Recept 2
ca 200g Vatten
150g Vetemjöl
150g Råg
80g Hel råg
10g Salt
3-5g Kumin (efter tycke och smak)
110g Surdeg

Bearbetning gjorde jag som i receptet ovan.

När man kavlat ut och innan man tar kruskaveln kan man krydda eller salta lite eller både och ex Rosmarin, Timjan, havssalt osv och sedan trycks de fast när man tar och kavlar med kruskaveln det sista.



Inga kommentarer: