måndag 1 oktober 2012

Gula Russin och Äpplebröd

Häromdagen gjorde jag ett riktigt gott bröd med gula russin och äpple i, äpple är just nu ett återkommande tema men är det säsong så är det:)

Jag började med att lägga ca 1,5 dl gula russin i blöt så de skulle dra åt sig vätska och där med inte torka ut brödet.

Jag tog sedan och vägde upp mina ingredienser till degen.

ca 0,6 l Vatten
500g Vetemjöl
50g Grahamsgryn
20g Vetekli
130g Rågmjöl
20g Salt
150g Surdeg
40g Honung
2-3 små äpplen

Blandade lätt ihop ingredienserna allt utom russin och äpplen. Lät det sedan stå i ca 1,5 timme arbetade sedan ihop det till en smidig deg ca 10-15 min förhand med små pauser emellan. När degen kändes smidig och inte kladdade grov rev jag äpplena la dem på undersidan på degen tillsammans med russinen och vek försiktigt in dem i degen. La sedan hela degen i en bunke med tätslutande lock och lät stå ute i rumstemp ca 2-3 timmar tills jag kände att jäsningen kommit igång. sedan in i kyl till nästa dag.

Dag2.

Tog ut degen lät den stå i bunken ca 1 timme vände sedan den och gjorde två degar av den formade och stoppade i korgar. Den ena fick stå kvar ute i bunken ca 1,5-2 timmar och sedan bakade jag av den. den andra åkte in i kylen igen till nästa dag.
Bakade dem båda på 250grader ångade och sänkte efter ca 15 min och där till ca 40 min.

Blev riktigt bra mkt smak av både söt och lite syrligt mjukt och saftigt inkrom fin skorpa .
Dock kunde jag gjort lite djupare snitt.Inga kommentarer: