söndag 28 oktober 2012

Fikon/aprikosbröd

Hade ju ost och bröd kväll föra helgen och då bakades det ju några bröd och har inte riktigt haft tiden och lägga upp dem, men här följer 1/3 :) Fikon/aprikosbrödet.
Jag började med att lägga fikon, aprikoser och gula russin i blöt men istället för att ta vatten lade jag dem i whisky för att få lite sting på brödet. Jag använde en mycket mild whisky. Ville inte att det skulle ta över helt och hållet utan bara ge en fin ton åt brödet.

100g Fikon
60g Aprikoser
20g Gula russin
5-6 msk Whisky

Denna blandning lätt jag stå och dra i 10-12 timmar

Degen:
0.5-0.6 l Vatten
700g Mjöl
50g Grahamsgryn
20g Salt
150g Surdeg

Blanda ihop alltihop lite snabbt och låt stå i ca 1 timma (autolys) Därefter arbeta degen till en fin och smidig deg antingen per hand ca 15 min eller i maskin 6-8 min. Blanda sedan försiktigt in dina torkade frukter.

Låt sedan degen stå i rumstemp ca 2 timmar tills jäsningen kommit igång. Här kan man sedan välja om man vill forma degen och lägga i korg eller liknande och sedan in i kyl till nästa dag, eller om man vill låta den vara kvar i bunken och forma den nästa dag för att då baka av den dag3. Vilket du väljer beror på hur du vill att ditt bröd ska smaka. Ju längre det få gotta sig ju mer utvecklade smaker.

När det väl är dags för avbakning, tag ut din deg från kyl sätt på ugnen på 250 grader och efter ca 1 timme är stenen uppvärmd och du kan vända ut din deg från korgen mjöla lite på ytan snitta och skicka in i ugnen ånga och efter ca 10 min sänka ugnen till 200 grader och grädda det ca 40- 45 min till.

Det blev ett riktigt gott bröd som passade utmärkt till ostarna. De torkade fikonen och aprikoserna gav en söt smak tillsammans med whiskyn blev det en perfekt balans. Inte ett vardags bröd men vill man lyxa till det en fredagskväll och inte känner för att laga mat så köp några goda ostar lite marmelad och ett gott vitt vin lovar det kan inte bli fel.5 kommentarer:

Teresia sa...

Mums vad det såg gott ut! Ska genast bättra på min surdeg ikväll och förbereda för helgbak!!!!

Nathalie sa...

Låter som en bra plan:)

Teresia sa...

Ska sätta mig och hacka in ett blogginlägg också, provade att baka knäckebröd enligt dina instruktioner häromveckan :D Försvinnande gott!

Nathalie sa...

va roligt!!! JA vist är det kan knapra dem precis som de ä, har jag väl börjat kan ja inte slutar!!:)

Nathalie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.