torsdag 4 oktober 2012

Ännu ett äpplebröd!

Har snöat in lite på dessa äpplen, men jag får inte nog och det går variera i det oendliga:)
Här kommer ett havre rostat bröd med mkt grovrivet äpple i, blev riktigt saftigt och den rostade havren gav riktigt fin karaktär till brödet. Nog ett av de godaste bröd jag gjort hit en tills..

0,5-0,6 l Vatten
500g Vetemjöl
100g Rågmjöl
70g Rostade Havregryn
25g Linfrön
50g Honung
150g Surdeg
20g Salt

3 små äpplen (grov rivet)


Blandade ihop alla ingredienser utom äpplena och låt det sedan stå i rumstemp ca 1,5 timme, därefter arbetade jag ihop degen ca 10-15 min tills den blivit smidig. Nu tog jag och grov rev äpplena som jag sedan vek in försiktigt i degen. Lade hela degen i en bunke med tätslutande lock, den stod sedan ute i ca 1 timme innan jag satte in den i kylen till nästa dag.

Dag2

Tog ut bunken ur kylen och lät den stå i rumstemp i ca 1,5 timme innan jag slog upp den till 2 bröd ett runt och ett avlångt. De fick ligga och jäsa i korg i 1,5 timme det runda, det avlånga ställde jag in i kyl i 5 timmar till innan avbakning.
Bakade av båda bröden på 250 grader ånga efter 15 min sänkte jag till 200 grader och bakade dem ytterligare ca 40 min.Inga kommentarer: