tisdag 25 september 2012

Söndagsfika

Ligger lite back med uppdateringarna, eftersom jag inte var hemma i så mycket i veckan som var men så blir det ibland. Jag vill inte och är inte beroende av att kunna vara uppkopplad jämt och ständig och tycker det är riktigt skönt att emellan åt kunna vara helt off. Som nu när jag var i stockholm i 3 dagar. Då jag är en av nu få som inte har någon smartphone hade jag inget internet att tillgå, och jag saknar det inte istället kunde jag lägga allt focus på Kursen och upptäcka delar av Stockholm med hjälp av en hederlig Karta som jag fick grattis på turistbyrån.

Förra söndagen hade jag fixat lite söndags fika och jag och K hade bjudit in hans mamma och syster trevligt trevligt.

Jag hade gjort en hederlig Smulpaj med Äpplen och egen gjord vaniljsås.
Smuldegen höftade jag bara ihop som grund hade jag 125 g smör sen fyllde jag på med mjöl och dinkelgryn och honung tills jag fick en smulig konsistens.   

Vaniljsås: Blir så mycket godare om man gör den själv och det är inte svårt det enda är att man får göra den någon timme i förväg så den hinner kallna ordentligt. 

5dl Mjölk (helst 3%)
1/2 Vaniljstång (funkar med vaniljsocker oxå men minska då lite på det övriga sockret.)
100g Socker delat 1/3 och 2/3
2 Ägg
1 Äggula
20g Vetemjöl
10g potatismjöl
10g Maizena

Häll mjölk och 2/3 av sockret i en kastrull, lägg i vaniljstång.
Lägg resten av sockret (1/3) och övriga torra ingredienser i en skål.
Lägg i ägg och äggula vispa ordentligt.

När mjölken börjar koka tag bort från spisen och häll i 1/3 av äggvispet. vispa samtidigt.
Ställ tilbaka på plattan och häll i resten av äggvispet. När blandningen börjar tjockna tagbort från värmen och fortsätt vispa. 
Låt sedan stå och svalna. Vid servering kan man behöva späda med lite mera mjölk beroende på vilken konsistens man vill ha.

Provade även att göra blondies har tänkt göra denna kaka ett tag men inte haft något bra tillfälle.
Kan varmt rekommendera dessa blev tokgoda, lite seg knäckig på yttan och mjuka inuti mums.

200g Smör
180g Socker
150g Farinsocker
2 Ägg
15g Vaniljsocker
200g Mjöl
2g Bakpulver

100g Grovt hackad vit choklad
150g Vinbär eller hallon eller prova med blåbär:)

Blanda smör, socker, farinsocker krämigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. 
Sikta mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. 
När det är ordentligt blandat vänd i vita chokladen och bären.
Smeta ut i en ungsform som är ca 20x30 kläd med bakplåtspapper.
In i ugnen på 175grader i 25-30 min.





Inga kommentarer: