tisdag 11 september 2012

Mera äppelmos

Just nu dignar det av äpplen i var och varannan trädgård som man går förbi, och åter hade jag turen att gå förbi ett Hus där de ställt ut en låda med fallfrukt, tack tack, det är så bra och jag kan stilla mitt behov  av saker som jag går och tänker att jag skulle göra om jag bara hade all den där frukten som finns i folks trädgårdar.
Hade ledig dag från jobbet i måndags och satte igång och fixade och donade direkt efter frukost.
Gjorde två omgångar med äppelmos.
Den första omgången jag gjorde var snarlik den jag skrivit om tidigare, men i stället för att använda strösocker blandade jag i en matsked Honung.1-1.1/2 kg Äpplen
3-4 dl Vatten
1 msk Honung

Koka upp äpplena som man tagit bort kärnhus och om det är något stött, tills det mjuknat. Passera sedan i en passervaga. Man får ett slätt och fint mos. Blanda i honung och slå upp i väl rengjorda burkar.


Den andra omgången gjorde jag lite annorlunda.
1- 1.1/2 kg Äpplen
2-3 dl Vatten
2 tsk vaniljsocker
2 tsk Honug
1 dl Russsin (tog både gula och svart/bruna)

Jag skallade och kärnade ur äpplena och la dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Lät det små koka tills de började mjukna då hällde jag i russinen och lät dem koka med i 6-8 min. Därefter tog jag det från plattan och tog mosstöten och mosade runt lite för att få bort lite äpple bitar. Därefter tillsatte jag vaniljsocker och Honung.

Detta mos har kvar lite små bitar av äpple vilket jag tycker är gott. Det händer lite när man får det i munnen även russinen gör att det blir lite annorlunda..

Det mesta hamnade i frysen för senare behov, men sparade i liten burk med Äpple/russin moset och kan säga att det tillsammans med lite vaniljyoghurt  inte var fy skam.

2 kommentarer:

Magdalena sa...

Mums! Ser gott ut! Jäser inte russinen i sylten? Eller de kanske blir koncerverade? =) Gott verkar det iallafall.

Nathalie sa...

Eftersom jag inte har något socker i står den sig inte merän någon vecka i kyl så då ska det inte vara någon fara har gjort det tidigare...