fredag 14 september 2012

Energi!!

Jag är som ett litet barn på julafton då jag tittar in genom
ugnsluckan första gången efter att jag satt in dem.
Vet inte vad som flugit i mig denna har massa av energi och vill baka och experimentera mest hela tiden, och det ger mig än mer energi. Att baka bröd att se det växa fram jag vet jag är tjatig men jag blir så glad av det och vill att alla ska förstå och känna likadant. Vill att alla ska få uppleva hur ett riktigt gott bröd ska smaka, att inte alla bakar hemma kan jag förstå, men jag vill att alla ska vet och kräva att få bra bröd då dem köper i ett bageri, så börja fråga och kräv svar!!!
Sen kan jag absolut rekommendera att alla någongång iaf har provat på, hur det känns att blanda en deg med sina bara händer.

För mig är bakandet som terapi jag kan få utlopp för mina känslor och det avspeglar sig i mina bröd.

Det här brödet blandade jag ihop i måndags, då jag hade ledig dag från jobbet, hela dagen hade jag en ro och ett lugn i mig och det blev en harmonisk deg, som på tisdag när jag bakade av dem (gjorde 2 bröd av degen) blev till två fina bröd med krispig skorpa och mjukt och krämigt inkrom med en mycket mild smak.

ca 0,5l Vatten
400g Vetemjöl
150g Rågmjöl
50g Grahamsgryn
150g Surdeg
15g Salt

Jag blandade ihop alla ovanstående ingredienser lugnt och fin för hand och lätt det stå i 1 1/2 timme, då hade det bildats väldigt fint gluten och jag arbetade försiktigt ihop degen, som snabbt blev riktigt fin. Lade degen i en bunke med tätslutande lock och lät den stå ute i rumstemperatur ca 2 1/2 timme. Vek då degen och ställde sedan in en i Kyl
ca 6-7 timmar senare tog jag ut och vek degen ytterligare en gång och sedan åter in i kyl.

Dag 2
Tar ut degen slår ut den på mjölat underlag och låter den ligga ett par minuter innan jag viker och delar degen till 2 formar och stoppar dem i  varsin korg. Samtidigt satte jag på ugnen 250 grader och lät dem stå ute i rumstemperatur  ca 1 1/2 timme innan jag snittade dem och skjutsade in dem i ugnen.
Ångade och lät ugnen var på 250 grader i ca 15min innan jag sänkte till 200 grader och bakade dem ca 40 till.
2 kommentarer:

Teresia sa...

Det såg både vackert och gott ut. Det blev inget bakat i helgen, så det kliar av abstinens i fingrarna. Måste nog röra ihop något till kvällen. Vad är grahamsgryn? Jag har gott om grahamsmjöl i skafferiet, men inga gryn. Är det någon specialprodukt som du hittat?

Baka lugnt :)

Nathalie sa...

Tack! Grahamsgryn är lite grövre Mannagryn kan man säga. Brukar finnas på sammahyla som mannagrynen i affären.