lördag 29 september 2012

En sats knäckebröd

Gjorde lite surdegsknäcke för några dagar sedan. Finns knappt något bättre än hemgjorda knäckebröd finns ingen jämförelse med de vanliga tråkiga wasaknäcken man finner på ica, och jag lovar alla kan göra dessa.


Dag1.

Dessa gjorde jag på en surdegs Poolich
Ca 150g Surdeg
Ca 200g Vatten
100g Korn mjöl

Blanda tills du får en pannkaks liknande konsistens och låt stå till nästa dag.

Dag2.

200g Vetemjöl
50g Dinkel
30g Linfrön
20g Solrosfrö
30g KornKros
15g Salt

Blanda detta i Poolichen från dagen innan, degen ska bli ganska fast, men du kan behöva tillsätta lite vatten till. Det beror lite på vilken konsistens du haft på Poolichen.
Detta fick sedan stå i ca 1 timma innan jag arbetade ihop den till en fast deg. Därefter fick det stå i 4-5 timmar i rumstemperatur var och vek den 2 gånger där emellan.

Sedan delade jag degen i 3 mindre bollar och kavlade ut tunt. Nagga eller använd en kruskavel på slutet.
Baka av på 175 grader tills de fått önskad färg och blivit hårda. Ska inte gå att böja dem.



6 kommentarer:

Magdalena sa...

Jag måste verkligen ta och göra lite knäckebröd hemma snart! ser himla gott ut!

Nathalie sa...

Det är super gott, ja knaprar det som godis...till och med godare:)

Teresia sa...

Knäckebröd! Det ska genast läggas till min "att göra"-lista. Tänk vilken bra anledning att äntligen köpa mig en kruskavel :D

Nathalie sa...

tycker jag låter som en utmärkt idé!!

Teresia sa...

Har nu testat knäckebröd, med lite variation i mjölinnehållet. Det blev supergott!!! Dyker upp på min blogg när jag samlat lite kraft att skriva om lite jäsbröd och knäckebröd :)

Nathalie sa...

ååå va kul, ska bli spännande att se:)