måndag 10 september 2012

Den som spar den har!

För ett tag tillbaka snappade jag upp ett litet tips om hur man kan samla på det mjöl man får på bakstenen när man bakar. Det oftast en ganska mycket mjöl kvar på stenen när man bakat klart, detta tror jag många bara låter hamna i sopar. Alltid tråkigt att slänga massa mjöl, men det behöver ni då rakt inte göra. Utan större ansträngning, behövs bara en liten mjukborste ett skrapkort  att få upp det med och sedan en burk att samla det i och efter ett  par veckor (självklart beror detta på hur ofta du bakar) har du ett par hundra gram rostat mjöl som blir utmärkt att använda i ett bröd eller två. Kan lova att det ger en riktigt fin smak till brödet.

Så här gjorde jag:

ca 300-350g Vatten
400g Vetemjöl
150g Sparat i burken mjöl :)
50 g Havregryn
15 g Salt
100g Surdeg

Blanda ihop ingredienserna lätt och låt stå i rumstemperatur ca 1 timma, arbeta sedan ihop till en smidig deg ca 6-8 min (beror på hur den känns gick snabbt idag ibland kan det ta längre tid)
Forma till den och lägg i en bunke med tätslutande lock och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar innan den åker in i kylen över natten.

Dag 2.
ca 12 timmar senare tag ut och forma till degen och lägg i jäskorg. Lät den sedan stå ute i rumstemperatur ca 2 timmar samtidigt som ugnen och stenarna fick bli ordentligt varma. Välte därefter försiktigt ut degen mjölade och snittade och skickade in den i ugnen 250 grader ånga efter 10 min sänkte jag till 200 och bakade ytterligare 40 min.


1 kommentar:

Magdalena sa...

Bra idé! Det ska jag tänka på nästa gång jag bakar på stenen.