fredag 7 september 2012

Brödbak med hela rågkorn

Har blivit lite bakande i veckan, men måste begränsa mig har som vanligt  ingen plats i frysen...så synd att det ska vara en sådan sak som sätter stopp.  Finns inget som är så härligt som att få blanda en deg följa och känna dess utveckling från en kletig smet till en elastisk och följsam deg som är full av kraft som bara väntar på att få explodera då det skjuts in i ugnen.
Är fortfarande lika fascinerad av att se utvecklingen som sker då degen förs in i ugnen för att bli ett Bröd med hård skorpa och mjukt inkrom.

Helt Rågkorn och lite lingonsyltsbröd.

Dag1:
Fördeg:
0,2 L Vatten
100g Surdeg
Vetemjöl tog jag tills jag fick önskad konsistens ungefär som en våffelsmet

Dag2:
0,4-0,5 L Vatten
450g Vetemjöl
150g rågmjöl
50 g Hela Rågkorn
50 g Lingonsylt (nästa gång tänker jag öka till minst det dubbla)
15g Salt
Fördegen från dag 1

Blandade lätt ihop och lätt stå i rumstemperatur i ca1 timma innan jag arbetade ihop det till en smidig deg tog ca 10-15 min förhand.
Formade till degen och la i en burk med tätslutande lock fick stå i rumstemperatur i lite mer än 2 timmar därefter vek jag den och la den åter i bunken sedan fick den stå ute ytterligare 2 timmar vek om och stoppade den i kyl till nästa dag.

Tog ut den från kylen när jag kom hem från jobbet vände ut degen på mjölat underlag lät den liga en stund så den får mjukna lite innan jag formade och la den i korg. Startade ugnen och lät sedan degen stå ute i rumstemperatur (hade korgen i bunken med locket på) tills ugnen och stenarna blivit ordentligt varma 1,1/2 ungefär hade nog kunnat stå ute ytterligare någon halv timma.

Slog ut degen på min brödspade mjölade, snittade och in i ugnen på 250 grader ånga och efter 10-15 min sänkte jag till 200 grader och bakade i 40 till.
2 kommentarer:

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

SÅ gott det ser ut! Du kan få bli brödleverantör till mig om du gärna vill baka mera ;-) Jag blev verkligen baksugen nu!

Och visst finns det mycket inspiratiuon att hämta hos Sweet Paul - hans nätmagasin är helt grymma!

Nathalie sa...

haha tack!!
Ja ja kolla bara lite snabbt men dem ska jag defintiv spana in närmare:)