söndag 16 september 2012

ÄppleBröd

Äpplen är definitivt min favorit frukt. Gott att bara äta som det är och det gör jag minst ett om dagen 
men oftast blir det fler, tröttnar aldrig på denna frukt. Finns så mycket man kan göra med äpplen passar till så mycket både i bakverk, mat och bröd.
Så sagt och gjort här följer ett recept på ett äpplebröd som jag komponerade ihop i veckan blev riktigt gräddade det lite hårdare för att få en riktigt knaprig skorpa och inkromet blev mjukt och saftigt med lite sött fruktig smak.


ca 0,5-0,6l vatten
400g Vetemjöl
200g Rågmjöl
60g Havregryn
50g Hel Råg
150g Surdeg
50g Äppelmos
20g Salt

2 mindre äpplen

Dag 1.

Blandade ihop alla ingredienser i en bunke och lätt de stå i 1.1/2 timma, därefter arbetade jag ihop den till en smidig deg.
Grov rev de två mindre äpplena och vek försiktigt in dem i degen. Stoppade den sedan i en bunke med tätslutande lock och lätt det stå ute i rumstemperatur ca 2 timmar innan jag stoppade den i Kyl till nästa dag.

Dag 2.

Tog ut min deg välte ut den på mjölat underlag vek i hop den och delade på två. Den enna degen formade jag och la i en jäskorg, medan den andra degen la jag i bunken igen och in i kyl till nästa dag.
Samtidigt startade jag ugnen på 250 grader och efter ca 1.1/2 timme var den varm nog för att baka av degen jag lagt i korg för jäsning i rumstemperatur. Snittade och skjutsade in det i ugnen ångade och efter 15 min sänkte jag temperaturen till 200 grader och bakade i ytterligare 50 min.

Dag 3.

Tog ut den sista degbiten formade och lade i korg och gjorde samma procedur som dagen innan.

Färskt bröd två dagar på raken utan större ansträngning perfekt!!


 

3 kommentarer:

Teresia sa...

Nu måste jag helt klart baka ikväll! Inspirerande att läsa dina inlägg :)

Nathalie sa...

Vad kul att du tycker det:) Själv ska jag strax till tåget och åka upp till Stockholm för att vara med på Surdegskurs hos Sebastien Boudet...Hoppas på 2 inspirerande dagar!!

Teresia sa...

Ha så roligt!!! Och hälsa Sebastien från mig :) Hans kurser är helt otroligt inspirerande. Skulle själv vilja gå en till kurs.