lördag 15 september 2012

Äppelkaka

Är det äppelsäsong så är det och då ska man definitivt passa på att göra en massa gott på alla äpplen som finns, som jag skrivit tidigare blir jag överlycklig då folk ställer ut en låda/korg med fall frukt som man får lov att ta av, om man som jag inte har egen trädgård med massa äppelträd. Även butikerna har sedan några veckor tillbaka haft svenska äpplen och de är kan jag lova 110% godare än de importerade som allt som oftast inte smakar något alls och man kan nu börja göra klipp var till ica igår och då kostade de svenska äpplena bara 12.90 kr/kg helt klart godtagbart. köpte en rejäl påse, för äpplen går alltid åt.

Fortfarande hade jag lite äpplen kvar som jag fick i helgen då vi var i Jönköping och tänkte jag borde göra något kul på dem. En snabb och enkel äppelkaka blev resultatet, som jag bakade i min "nya" form köpte den på loppis i somras för 20 kr men hade inte provat den innan.

ÄppelKaka:

250g Smör
100g Socker
50g Honung
4 ägg
200g Mjöl
50g Dinkelflingor
7,5g Bakpulver
15g VaniljSocker

3 små äpplen
Kanel och Socker

Rör Smör, socker och honung poröst.
Blanda där efter i ett ägg i taget.
Sikta Mjöl, bakpulver och vanilj socker och blanda ner i smeten även dinkelflingorna.
Smöra och bröa formen
Fyll i lite smet i botten tag sedan rejält med äpplen, sedan mer smet, äpplen och sedan lite lite smet på toppen.
Grädda i nedre halvan av ugnen på 175 grader ca 45-50 min.

Detta recept räckte till en mindre form ca 0,8l + 6 småformar typ mellan muffins form, eller en stor  1 1/2l form.






3 kommentarer:

Magdalena sa...

Mums! Nu blev jag jättesugen på äppelkaka! Vad är det för söta småformar du har använt?

Nathalie sa...

Ja den var inte dumkan jag säga! Det är en form jag köpte när jag var i Berlin förra sommaren är 12 små formar som sitter ihop, gillar den faktiskt riktigt mkt och vist blir de söta:)

Anonym sa...

Mmmm... Nu är det bara att göra kaffe sen blir det äppelfika!

/K