söndag 19 augusti 2012

Vinbärsbröd

Aaaaa finns så mycket olika bröd jag vill provbaka så jag vet inte vart jag ska börja, och så är det ju det där lilla problemet med plats...men i fredags kväll kliade det alldeles för mycket i fingrarna så då gick det inte stoppa...
När jag var hemma i Tidaholm hos familjen för ett par veckor sen plockade jag några liter vinbär både röda och svarta, men det röda fick mamma hon ville göra lite vinbärsgelé. de svarta tog jag med hem och frös in.
Nu var det dags att få lite användning för en del av dem. Rörde ihop en deg lite lätt, som fick stå i en timme och gotta till sig (autolys).
Autolys gör att smakerna utvecklas, men främst hjälper det för att få bra glutenutveckling.
Här nedan följer receptet:

ca 0,4 l vatten

450g Vetemjöl
100g Rågmjöl
  50g Rågflingor
130g Surdeg
  20g Salt
  20g Honung

ca 11/2 dl svarta vinbär men dessa vek jag först in efter att jag arbetat degen.

Efter autolysen arbetade jag degen till en fin och följsam deg förhand ca 15 min,  därefter vek jag försiktigt in vinbären ville inte mosa dem + att jag inte ville att det skulle se ut som om det utspelat sig ett blodbad i köket efteråt...:)

Där efter lade jag degen i en tätslutande bunke som fick stå ute i rumstemperatur i ca 3 timmar, innan den ställdes i kyl. ca 9 timmar senare tog jag ut den och formade den till en limpa la den i min avlånga jäskorg och åter in i kyl 3 timmar då jag just kommit hem från en natts jobb och skulle sova (annars kan man starta ugnen direkt och efter ca 1 timme baka den). När jag steg upp igen startade jag ugnen 250 grader och tog ut min deg ur kylen fick stå ute i ca 1 1/2 timme innan jag vände ur den ur korgen mjölade snittade och skjutsade in den i ugnen ångade. efter 15 min sänkte jag ugnen till 200 grader och bakade i ytterligare 35-40 min.
2 kommentarer:

Magdalena sa...

Åh, ser jättespännande och gott ut =D Hur smakade det?

Nathalie sa...

Kanon gott tyckte jag, en skiva ost och man har allt i ett...:)