torsdag 9 augusti 2012

Surdeg på Semester!!

När jag åkte hem till Tidaholm och min fina familj tillsammans med K i förra veckan tog jag även med en liten burk av min lilla suris..:) Tänkte det kunde vara kul att baka litet bröd till min familj:) och så blev det samtidigt som när jag gjorde bröden till grillkvällen rörde jag ihop en deg.

ca 0,5l Vatten
500g Vetemjöl
250g Grahamsmjöl
20g  Oraffinerat havssalt
150g Surdeg

Dag1.
Lät det stå i ca 1 timma, sedan när ändå bakassistenten var framme körde jag ihop degen med den tills jag fick en smidig deg. Flyttade över degen till en plastbunke med tätslutande lock. Sedan fick den stå ute i rumstemperatur i ca 5 timmar ställdes sedan in i kyl övernatten.

Dag2.
På eftermiddagen  tog jag ut brödet hade redan innan startat ugnen på 250 grader. mjölade ordentligt på bakplåtspapper skrapade ut degen från bunken vek försiktigt ihop och vände det snittade och satte in det i ugnen ångade. Efter 15 min sänkte jag värmen till 200 grader och bakade i ytterligare ca 30 min.
Tog ut det och lät det svalna några timmar innan det serverades till kvällens middag som bestod av lite olika smårätter egen tolkning av tapas..mumms

Blev riktigt saftigt och fint porigt inkråm, och en riktigt fin syrlig smak var nästan så man kunde tro att jag bakat med lite yoghurt i som sagt riktigt god smak. Smaken av ledighet utan stress bara gott om tid..


Inga kommentarer: