måndag 20 augusti 2012

Marmeladkokning

All sylt och marmelad har vart slut i kylen ett litet tag, men ville inte koka något innan semester då jag visste att vi inte skulle vara hemma regelbundet, lite tråkigt om den skulle bli dålig, tillsätter nämligen inget konseveringsmedel. Kokar aldrig några jättestora satser och har man värmt burkarna i ugnen så brukar  sylten stå sig riktigt bra.

Men som sagt sylten har varit slut och jag var sugen på marmelad och rostat bröd med ost, så sagt och gjort kollade vad frysen hade att erbjuda och det fanns både det ena och det andra,bestämde mig för att göra två olika sorter.

Rabarber och ingefärsmarmelad (sylt)

350 g Rabarber (jag tog frysta, men färska funkar självklart)
100g Socker (kan ökas om man vill ha den lite sötare)
Citroncest och saft från en halv citron
10-15g färskriven ingefära

Börja med att värma upp rabarber och citronsaften på svag värme. När det börjar ryka men inte kokar blanda i socker och öka värmen. Därefter blandar du i citroncesten och ingefäran. Låt koka upp och koka kraftigt under omrörning lite då och då tills det börjar tjockna ca 20-30 min.

Denna blev riktigt syrlig och god, perfekt att ha i fil eller yoghurten.

Aprikosmarmelad

350g Aprikoser (jag hade frysta som jag redan kärnat ur och delat) men färska funkar fin fint
100g Socker
  10g Citonsaft

Blanda ner allt i en gryta och koka upp på svag värme, när första bubblan spräcker ytan ökar man värmen och låter det koka ordentligt under om rörning alltid med träslev. Här kan man välja kraftig om rörning om man vill ha små bitar eller lite försiktigt om man vill ha de större. Kan även mixa när det kokt klart om man vill ha den helt slät. Koka tills det börjar tjockna ca 20-30 min.

Denna på ett rostat surdegsbröd och en skiva ost och man är i sjunde himlen.

2 kommentarer:

johanna sa...

å så gott! önskar jag var så där händig!:)

Nathalie sa...

det är inte svårt, och klickade in på din och din systersblogg du kan teckna och måla som jag bara kan drömma om!