söndag 12 augusti 2012

lyckat misslyckande!

Första degen hemma efter semestern, surdegen bubblade åter efter en vecka i kylen. Jag var riktigt laddad och bestämde mig för att göra ett relativt ljust bröd, vägde upp alla ingredienser.

0,5-0,6 l vatten
500g vetemjöl''
100g rågflingor
150g stenmalet rågmjöl
20g oraffinerat havssalt
150g surdeg

Dag1.
blandade lät ihop och lät stå (autolys) ca 1,5 timme. Därefter jobbade jag ihop degen (förhand) tills jag fått en smidig och fin deg. Kände att jag fått till det riktigt bra och var nöjd. Stoppade ner det i en tätslutande burk och den fick stå i rumstemperatur i ca 2 timmar, det för att jag ville få igång jäsningen ordentligt, därefter stoppade jag det i kylen.

Dag2.
När jag kom hem från jobbet tog jag ut min deg och vek och formade den och ställde åter in  i kyl.

Dag3.
Startade ugnen när jag kom hem från jobbet efter lite mer än en timma var stenarna tillräckligt uppvärmda tog ut min deg och mjölade under till, kände att den verkade riktigt bra vände och skulle ta bort duken då hände det som inte får hända den satt fast och vägrade lossna. Tillslut fick jag bort den men brödet var inte alls fint, jag formade om det och lät det stå i rumstemperatur i ca en timma, därefter skickade jag in det i ugnen..blev ett stort runt och platt bröd, inte min vackraste skapelse, men det hade en riktigt fin smak. Så det var riktigt synd att det inte blev helt perfekt.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Det fastnade lite deg på duken som jag hade i bunken och först hade jag bara tänkt skrapa av och slänga det och diska duken (glasfiberduk) men så ringde en lite klocka jag kan ju göra en ny deg på sparad deg så tänkt och gjort blandade ihop en ny liten deg.

0,3l vaten
400g vetemjöl
50g kornmjöl
15g oraffinerat havssalt
ca 60g deg från förra degen.

Blandade ihop autolys i ca 1 timma. Arbetade sedan ihop degen till smidig konsistens. Den här gången formade jag degen direkt och stoppade i en väl mjölad korg som jag stoppade i en tätslutande burk. Fick stå ute i rumstemperatur ca 1 timme innan jag stoppade den i kylen över natten.

Dag2.
Satte på ugnen och tog strax därefter ut och kollade hur degen såg ut, kände att den behövde jäsa lite mer så tog ut den och så fick den stå ca 1 timme i rumstemperatur.
Sedan in i ugnen på 250grader och ånga, sänkte ugnen efter 10-15 min till 200 grader och lät det stå inne ytterligare 20 min.

På efter middagen skulle vi till Kristians mamma och Ola och grilla, så tog med brödet vilket var uppskattat..alltid roligt när andra blir glada av det jag gör.
Ola skar upp några skivor när vi skulle äta, och det var riktigt gott, och jag vet att Magdalena en vän till mig hade gillat dess inkrom riktigt fina hål...:) och d
skorpan var riktigt krispig och gyllene.

Inga kommentarer: