måndag 27 augusti 2012

Årets första äppelmos


Lagt upp detta inlägg på Grönaskafferiet för att vara med som säsongens bästa äpple..

Igår när jag och K promenerade hemåt från bussen efter att ha vart på lite kalasande, gick vi förbi en låda med äpple som någon ställt ut med fallfrukt (tack) man blir så glad! Var inte jätte många äpplen men jag tog de finaste och fortsatte hemåt lite extra glad när jag tänkte på äpplemoset jag skulle göra av detta fynd!

Väl hemma började med att skölja de fina röda äpplena, därefter delade jag dem och tog bort kärnhuset, men skalet behöll jag tog bara bort om det var lite fult eller stött. Lade ner det hela i en kastrull tillsammans med 3dl vatten kokade det sedan ganska mjukt ca 15 min.
Använder sedan en passervagga för att få ett riktigt fint slättmos. När jag passerat allt blandade jag i ca 3 msk strösocker och slog upp det hela i väl rengjorda och värmda burkar.

ca 1-1,5 kg Äpplen
 3-4 dl Vatten
3 msk StrösockerÅrets första äpplemos är tillverkad och oj vad gott det var och ännu mera oj vilken läcker färg den fick Vacker vackert!!

5 kommentarer:

Magdalena sa...

Mmmmm.. Det ser verkligen riktigt gott ut =D

Nathalie sa...

och smaken blev god oxå!! och vist blev färgen vacker:)

Karoline | Gröna Skafferiet sa...

Hej Nathalie och tack för ditt bidrag! Äppelmoset ser fantastiskt ut - har aldrig sett röd mos innan! Häftigt!

Nathalie sa...

:) Blev själv förvånad att det blev så stark rosa färg, brukade alltid skala äpplena innan tidigare när jag gjorde äppelsmos, men fick sedan höra att det ju bara var extra arbete, så provade och detta blev resultatet:) och oj vad smiddigt det helt plötsligt blev:)

Teresia sa...

Underbar färg på moset. Jag har själv både kritvitt mos av Transperant Blanche och illrosa mos av James Grieve i frysen. Det rosa blev resultatet av att behålla skalet på innan det kördes genom passertillsatsen i min hushållsassistent.