söndag 26 augusti 2012

Ändrade planer...

Blandade ihop en deg lite hip som hap i fredags efter jobbet,men precis när jag står där med händerna i bunken får jag ett sms med frågan om jag inte vill komma in till stan och vara med på AW, och så fick det bli...degen fick stå 20 minuter sen gjorde jag en snabb arbetning långt i från godkänt och lämnade sen degen vind för våg ute i rumstemperatur. tänker att detta kommer inte sluta väl, men efter en trevlig sen em, kväll kommer jag hem öppnar bunken känner på degen och slår ut den på bänken arbetar den lite försiktigt formar till den och lägger tillbaka den i bunken. Lät den stå i rumstemperatur någon timme innan jag ställde den i kylen över natten.


Dag.2 Tar ut bunken vänder ut degen på bänken låter den ligga en liten stund så den blir lite följsam, innan jag formar låter den spänna av och därefter formar den ännu en gång och lägger den i en jäskorg, ställer den i en tätslutande bunke och in i kyl. ca 8-9 timmar senare startar jag ugnen 250 grader då den är uppe i temp tog jag ut bunken och lät den stå ute i ca 1 timme då har degen fått lite extra fart och stenarna i ugnen är ordentligt varma. Vänder ut degen från korgen på brödspaden mjölar och klappar formar till och snittar den innan jag skjutsar in degen och ångar. sänker ugnen efter ca 10 min till 200 grader och efter ca 35- 40 minuter därefter tog jag ut ett nygräddat gyllene bröd. som reste sig väldigt fint det till trots en lite avig start.

Ingredienserna till brödet:

ca 450g Vatten (vatten mängden varierar lite beroende på mjöl)
450g Vetemjöl
150g Rågflingor
150g Surdeg
20g   SaltIdag var vi sedan bjudna på lite födelsedagskalas och då frysen var ganska full tog jag med det som en liten extra present brukar bli uppskattat och så och denna gång.. och provsmaka det fickjag oxå då det skars upp till maten vi blev bjudna på.
Så fick även se insidan vilket alltid är intressant, blev fin fint, ganska tättporigt och mycket saftigt.


Inga kommentarer: