torsdag 16 augusti 2012

Äkta kärlek

Igår bakade jag av denna vackra lilla goding, blev riktigt nöjd, finns ingen bättre känsla än när man känner att det här kommer bli bra och man snittar och skjutsar in det i ugnen man väntar liten stund vågar tillsist titta och ser att den är påväg upp exploderar av kraft.. Då går det ett lyckorus genom kroppen.

För att göra den här godingen som blev grymt bra både i form, färg, inkrom och smak, gör följande.

Blanda ihop:

ca 0,45 l Vatten
450g Vetemjöl
150g Vetekli
150g Surdeg
  40g Honung
  20g Salt


Låt det sedan stå och gotta sig i en timma, där efter arbetar du ihop degen förhand (maskin går oxå bra) tills du känner dig nöjd och har fått en relativt smidig deg.

Låt sedan degen stå ut i en tätslutande burk 2-3 timmar vik ihop och ställ sedan in i kyl till nästa dag.

Dag2.
Tag ut degen forma försiktigt om den lägg i en jäskorg beroende på hur den känns får den antingen jäsa ute i någon timme (tills ugnen är i rätt temp och stenen tillräckligt varm.) min fick stå i kyl ca 1 1/2 timma innan jag tog och stoppade in den i ugnen 250 grader och ånga.
15 minuter sedan sänkte jag ugnen till 200 grader.


När jag ångar bröd jag bakar har jag en långpanna längst ner i ugnen som ståt i ugnen hela tiden och på den slår jag kokande vatten, tycker det blir en jämnare och bättre yta på brödet då.

Inga kommentarer: