torsdag 5 juli 2012

Vete, durum, bovete, havre, lin & sesam

Inte jätte ofta som jag bakar bröd på endas ljustmjöl (vetemjöl) Men ibland händer det och det är verkligen skillnad på deg med stordel vetemjöl, mot degar där 1/3 ibland mer består av rågmjöl(oftast grovt). Kul att variera sig lite men självklart kan jag inte göra ett helt vitbröd känns lite sisådär tråkigt..
Hittade en burk med bovetefrön långt in i skåpet, hade glömt att jag hade dem... Så gjorde en skållning på Bovetefrö, lin och sesam och när det ståt ett par timmar märkte jag att jag nog fått i lite för mycket vatten så tog i ca 75g havregryn och lät dem svälla en stund.

Dag 1.

Skållning:
200g Vatten
75g Bovetefrön
25g Linfrö
25g Sesamfrö
75g Havregryn (blandade jag i när skållningen svalnat)

Bröddeg:
ca 500g vatten
550g Vetemjöl
50g Durummjöl
150g Flytande Surdeg
15g Salt


Jag blandade ihop degen lätt och lät den stå i 1 timma (autolys) sedan arbetade jag ihop degen för hand i 15 min tills degen känns elastisk och smidig, därefter arbetade jag försiktigt in skållningen.
La den sedan i mina jäsbunkar och lät den stå ute och jäsa ca 11/2 timma och sedan in i kylen till nästa dag.

Dag 2.

Tog ut den från kylen formade den till en limpa och stoppade den i min jäskorg och in i kyl i ytterligare 4 timmar innan det var dags för avbakning den fick stå ute i rumstemperatur ca 30 min innan.

Satte ugnen på 260 grader 1 timme innan brödet skulle in i ugnen för att stenen skulle bli ordentligt varm stoppade in degen ångade och sänkte ugnen till 200 grader efter 10 min.

Brödet expanderade väldigt fint och fick en fin lite segskorpa och inkromet blev mjukt och safftigt, med lite motstånd tackvare fröerna.


Inga kommentarer: