fredag 27 juli 2012

Kornbröd

Haft två dagar hemma nu innan man far iväg igen och ja då får man ju passa på att fixa lite...Så blandade ihop liten deg bara för att lindra abstinensen lite;)
Surdegen var inte på topp, men tog och gjorde en slags fördeg som fick stå övernatten och gotta till sig.

Fördeg:
100g surdeg
150g vatten
200g Kornmjöl


Dag2.
Nu hade jag en riktigt fin och bubblig fördeg.
Fyllde på med
200g Vatten
500g Vetemjöl
20g  Salt

Blötläggning
1dl Kornkros
1dl Vatten
20g HonungBlandade ihop och lät stå i 1 timma (dessvärre lite varmt i köket så jäsningen kom igång inte superbra) men därefter arbetade jag degen smidig
(blev inte helt nöjd med konsistensen) men hoppades det skulle bli ok, blandade i blötläggningen och lät den jäsa ca 1 timma i tätbunke vek den lät den jäsa ca 2 timmar vek den igen. Lämnade den sedan ett par timmar lite länge i den värmen det  var i köket men delade degen i två mindre klumpar formade, lät dem spänna av och formade om dem och la dem i korgar, där de fick jäsa i ca 30 min (hade redan innan satt på ugnen på 250 grader för att värma upp stenarna.
Satte in båda bröden i ugnen ångade och gräddade dem i ca 40-45 min.

Det enna brödet snittade jag och det andra fick vara som det var, fanns mer kraft i brödet än jag vågat tro och fick 2 vackra bröd. Seg skorpa och ett fint inkrom.
2 kommentarer:

Magdalena sa...

Blev det någon skillnad i smaken när du använde kornmjöl? =)

Nathalie sa...

Kornmjöl har en egensmak vet inte riktigt hur man ska beskriva den men jag tyckte det blev väldigt gott iaf så ska allt baka på korn fler gånger...men man får akta så man inte tar för mkt för bildar inte mkt/eller inget gluten alls...tror jag...