onsdag 27 juni 2012

Vitlöksbröd

Var hemma i Tidaholm över midsommar jag och Kristian...Midsommarafton firades med vänner till familjen en trevlig kväll... Midsommardagen var lugn och på kvällen blev det lite grillat...Till det tyckte jag att det skulle vara gott med lite bröd, så slängde lite snabbt ihop en deg lite på en höft med ingredienser jag hittade i mammas kök:).. Först var tanken ett foccatia bröd men fanns inte någon fetaost eller några oliver att garnera det med så tänkte snabbt om. Vitlöksbröd är alltid uppskattat och passar utmärkt till grillat, så vitlöksbröd fick det bli!

Blandade ihop en deg på

ca 350g vatten
Rågsikt (40råg/60vete)
vetemjöl
salt
Jäst
torkad oregano & basilika
vitlökspeppar

Ovan nämda ingredienser tog jag bara och höftade i tills jag fick en halv kletig deg, jobbade ihop den ett par minuter för hand och lät den sedan jäsa i ca 30 min.
Medan jag väntade blandade jag ihop ett vitlökssmör

50g smör
2 stora vitlöksklyftor
salt/peppar
oregano/basilika

När degen jäst klart hällde jag ut den på ett mjölat bakplåtspapper  plattade försiktigt ut degen smörade ut smöret över hela degen tog sedan och hyvlade ett par skivor ost som fick täcka smöret och vek därefter ihop degen till en avlång rulle.. Den fick jäsa ytterligare ca 30 min innan jag stoppade in det i ugnen på 260 grader ångade, efter 10 minuter sänkte jag till 200 grader och efter 20 minuter var det klart.

Blev riktigt uppskattat och blev bara en liten liten kantbit kvar...kul!1 kommentar:

Magdalena sa...

Mums! Såg riktigt gott ut =) Tror jag får ta och testa det nån gång!