torsdag 14 juni 2012

sylt/marmelad

Egen gjord sylt/marmelad finns inget bättre och det är enkelt och tar inte alls långtid och blir så mycket godare än den du köper i affären, jag lovar...

Har precis rensat lite i frysen inför ny frukt och bär säsong...hittade en påse av fjolårets rabarber och har fortfarande en hel del jordgubbar kvar så fick bli lite Jordgubb/Rabarber marmelad/sylt passar perfekt ihop.

ca 500g Rabarber
ca 300g Jordgubbar
50g Honung
1 dl Socker

Kokade upp Jordgubbar och Rabareber med honungen och sockret. Därefter fick de små puttra tills rabarberna och jordgubbarna kokat sönder och fått bra konsistens..
Därefter bara att slå upp i glasburkar som jag defensierat genom att ha dem i ugnen på 100 grader i 4-5 min.

Jag hittade även en påse med plommon och när jag ändå höll på tänkte jag att det var lika bra att hitta på något kul med dem oxå och då mitt sylt/marmelad förråd ekar tomt i kylen så är det bara att köra...

Ca 500g urkärnade plommon
1dl socker
2msk vaniljsocker

Kokade upp alltihop och lät även detta stå och små puttra tills fin konsistens på sluttet tillsatte jag lite kanel kan säga att det blev pricken över i:t...Blev riktigt gott


Så nu har jag några burkar med god sylt/marmelad i kylen...Perfekt till rostat bröd, pannkakorna eller att ha i yoghurten/filen...
Så har du någon påse med frysta bär eller frukter som du inte vet vad du ska göra med rekomenderar jag verkligen att pröva egen gjord sylt..enda risken är att du aldrig mer kan eller vill ha den sylten du hittar i affären men den risken är det defenitivt värt att ta..;)

Inga kommentarer: