lördag 2 juni 2012

Mys med goda vänner...

Igår kväll hade jag två fina vänner på besök, blev en mycket trevlig kväll med lite mat, vin och något söt såklart...


Jag bjöd på lite blandat plock: Mini pajer, lite ungsrostadegrönsaker, tomat och mozzarellasallad, en grönsallad, lufttorkad skinka, egen gjord coleslow och guacamole, och självklart fans egen bakat bröd med lite ost och marmelad till...

Brödet jag gjorde var ett rent och skärt exprement som jag inte alls viste hur det skulle bli men jag vågade chansa och det föll riktigt bra ut, riktigt nöjd.. Hade nämligen för några dagarsedan då jag funderade på vad jag skulle hitta på för något bröd( ville ju ha ett bröd som skulle passa bra till lite plock buffé och speciellt till ost, och av en slump hade jag för ett tagsedan läst på Solhaga stenungsbageri om just ett sådant bröd..) Det bröd de gjorde var ett choklad/kakao bröd, och det använde jag som inspirationskälla.

Min variant av kakaobröd:

ca 500 g Vatten
200g Siktat Dinkelmjöl
150g Dinkelflingor
200g Vetemjöl
150g Durummjöl
150g Flytande rågsurdeg
20g Kakao
10g Havssalt
ca 2dl blandade torkadefrukter (jag använde gojibär, tranbär och dadlar)(blötlagda)

Blanda ihop alla ingredienser utom de torkade bären de la jag i en skål med vatten.
Låt degen stå ca 1 timma, bearbeta sedan degen till du får fint gluten (jag gör det för hand men har man en assistent funkar det ju oxå)..
Lägg degen i en bunke som du stoppar i en annan bunke (låda) (babuskatekniken) jag brukar den stå ute 1-2 timmar innan jag stoppar den i kylen detta för att jäsningen ska komma igång.
Dag 2 tog jag bara ut den och formade om den självklart kan man baka av den redan nu.
Dag 3. Tog ut den från kylen då ugnen vart igång ett tag så bakstenen fått bra temp tog ut den från bunken mjölade och lätt den stå ute i ca 20 min innan jag snittade och skjutsade in den i ugnen. Började på full temp ångade och lätt det gå ca 15 min innan jag sänkte ugnen till 200grader.

Resultatet blev ett underbart gott bröd som passade utmärkt till lite mildare ost då kom verkligen kakaosmaken till sin rätt...
3 kommentarer:

magdalenalarsson sa...

Oj, kakaobröd låter spänande! Det har jag aldrig smakat. Maten ser jättesmaskig ut =D Kan ju inte ha varit annat än en supertrevlig kväll!

Nathalie sa...

Ja kakao i bröd är definitivt inte sista gången jag bakar med som jag skrev ett perfekt bröd till lite mildare ostar ex brie, eller philadelphiaost med en klick fikonmarmelad det gifte sig verkligen..:)

magdalenalarsson sa...

Hm.. Måste provas med andra ord!