måndag 4 juni 2012

chouqetter

Denna lila söta sak blev jag kär i första gången jag såg den, det var för två år sen när jag gick KY-utbildningen och vi hade Sebastien Boudet som gästlärare i två dagar, två helt super bra dagar, som gjorde att jag åter fann min gnista och passion till mitt yrkesval hade börjat svikta och undra o jag verkligen ville de här. Så är det fortfarande var gång det känns hopplöst och meningslöst, finner jag stöd i hans blogg och nu även hans fina bok "Den franske bagaren".. Det blir bättre och jag ska vara del i den utvecklingen...
Men åter till de små söta Chouqetterna, så enkel men ändå så vacker...Lite av den anledningen har jag inte riktigt vågat göra dem själv hemma, för jag ville ju få dem så där perfekt fluffiga, mjuka, med en karameliserad botten, precis så som Sebastien Boudet berättade att de skulle bli...Men i söndags förmiddag var det dags, egentligen är det en väldigt enkel smet, Består bara av mjölk,vatten,smör, mjöl,salt,socker och ägg så jag började väga mina ingredienser och fixade och donande och snart var de uppspritsade och dags att få in dem i ugnen kan säga att jag bokstavligt talat satt som klistrad i 20 min framför ugnen för att se den lilla kluten växa och bli en vacker perfekt liten lufftig boll, det var lycka att se..:)


Japp papegojenäbb, smeten är klar

 


85g Mjölk
85g Vatten
85g Smör
100g Mjöl
1 Nypa salt
1 Nypa socker
ca 3 Ägg
Börja värma upp Mjölk, vatten, smör,socker och salt, vid första bubblan tag från plattan och häll i mjöl rör ordentligt med en trä slev när det blandats tag åter på platan och rör tills smeten blir slät och glansig och släpper från sleven. Tag över till en ren bunke och tag i ett ägg i taget, när smeten får en papegojenäbb då man tar den på sleven har den rätt konsistens..

Spritsa ut och baka av i ugnen på 220 grader i 20 min viktigt att inte öppna ugnen i förväg.

3 kommentarer:

magdalenalarsson sa...

Va söta de blev =D De är nog jättegoda med nån fyllning i! Har du kommit på vad du ska fylla dem med?

Linnéa sa...

Mm ser jättegoda ut! :)

Linnéa sa...

Mmm ser jättegoda ut! :D