söndag 13 maj 2012

Fougasse

Ja vet 3 inlägg på samma dag men har inte riktigt hunnit med bloggandet i helgen, men nu är jag i fas igen.
Blev lite bakande idag på förmiddagen. Skulle nämligen till fina svärmor som fyllt år i veckan på lite grillning..och då ville jag ha med något passande. Då jag inte var så välplanerande fick det bli något enklare, alltså med jäst eftersom det inte behöver så lång jäs tid som när jag änvänder surdeg.

Så efter en språngmarsch ner till Ica får att köpa en liten jäst började jag...Har ett tag varit sugen på att prova att göra fougasse (egentligen från Sebastien Boudets bok) men var som sagt inte så planerande så fick bli en lite enklare variant...men blev åndå nöjd med resultatet och det blev uppskattat:)


Ingredienser:

400g Vetemjöl
200g Durummjöl
8g Flingsalt
12g Jäst
1/2 dl Rysk yoghurt (hade det hemma men funkar lika bra med grekisk eller turkisk)
Vatten höftade jag tills jag tyckte degen kändes bra.

Detta blandeade jag snabbt ihop och lätt stå i ca 15-20 min därefter arbetade jag degen förhand tills den blev elastisk och fått fint glutennät. Sedan fick den jäsa i ca 25-30 min sedan formade jag om den och lät den stå ytterliggare 15 min.

Undertiden hackade jag ner mitt innehåll som fick bli en salig blandning av vad jag hade hemma.
Färsk Basilika
Soltorkade tomater
svarta oliver
Gul lök
lite färsk tomat
feta ost
och några klyftor Vitlök

Mängden är en smaksak tog bara lite på känn och när allt var hackat blandade jag bara i hopp det.

När detta var klart tog jag fram min deg och plattade försiktigt ut den till en fyrkantig platta (försök att inte trycka ut all luft) flyttade den till ett ordentligt mjölat backplåtspapper som jag lagt på plåt la på innehållet och vek in kortsidorna först sedan ena lång sidan över den andra så jag fick ett packet vände på det hela och gjorde ett par jack pet ett plast skrapkort ringlade olivolja över och strödde på lite flingsalt och skjutsade in det i ugnen funkade utmärkt att använda plåt och pappret som skyffel för att få in det på bakstenen..
och ja resultatet såg ni ovan, och så här glad var bagaren:)

2 kommentarer:

Magdalena sa...

Åh! Det ser verkligen superdupergott ut! =D Blev jättesugen på att prova att göra ett sånt! Hoppas jag hinner/orkar någon gång den här veckan.

Nathalie sa...

Som sagt använder du jäst tar det inte långtid, väldigt smidigt:)