måndag 26 mars 2012

Ny deg på G:)

Som vanligt när ja kommer hem från jobbet kikar ja runt lite på olika bakbloggar, bara för att det är kul och idéer och annan insperation kan man aldrig få för mkt..Idag fasnade jag för ett bröd som bakats i gjutjärnsgryta, verkade lite skoj http://www.helenaljunggren.com/grytbrod/#more-2626 var sidan jag hittade det på...Men gjorde om receptet lite...
Här kommer min version:

5dl Vatten
700g Vetemjöl
200g Fullkornsmjöl
100g Grovt rågmjöl
150g Rågsurdeg
15g Havssalt
40g Honung (ej flytande)

Anväder inte jäst och surdeg ihop tycker det är väldigt onödigt, + att jag vill ha en lång jästid
Sedan tycker jag inte att det är nödvändigt att använda en starkt vetemjöl som manitoba cream som bara är i proppat massa extra tillsatser.

Tillbaka till receptet förts blandade jag bara ihop alla ingredienser och lät det stå i ca en timma (autolys) glutenet får utvecklas, därefter tog jag och knådade degen (förhand har ingen bakmaskin) till en fin och elastisk deg..därefter vek ja ihop den och stoppade i mina jäslådor, strax ska jag stoppa i den i kylen efter att haft den ute i ca en timma (för att jäsningen ska komma igång) imorgon ska den formas och stoppas i grytan och jäsa ytterliggare några timmar innan av bakning:)
Hoppas det kommer bli fint...

Inga kommentarer: